VÅR HISTORIA

John Erik Elebys Kammarkör är en fristående kör med målsättning att alltid göra musikaliskt spännande projekt.


Vi följer vi våra egna konstnärliga mål, ledda av John Eriks tydliga visioner. Bland annat värderas den enskilda rösten lika högt som den gemensamma körsången, inspirerat av John Eriks erfarenheter som sångpedagog och operasångare. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla klangen i röstens olika dimensioner.


Vi repeterar varje tisdag på söder i Stockholm.

John Erik Eleby blev vikarierande musiklärare på Adolf Fredriks musikklasser redan som 18-åring. Han anställdes senare på heltid och många av körens nuvarande medlemmar gick i hans klasser.


Efter musiklärartjänsten blev han operasångare, från 2000 som solist på Kungliga Operan. Parallellt drev han körerna Amadei Kammarkör, Ungdomskör och Vokalensemble med utgångna AF-elever. Körerna lades ner efter ett antal år men på senare tid har en längtan väckts att återigen musicera tillsammans.

John Erik Elebys Kammarkör startade så våren 2012.

”Varje gång en stol står tom är det en sträng eller tangent som saknas och instrumentet är inte fullt spelbart”


John Erik Eleby

NÅGRA TIDIGARE PROJEKT


Ett axplock av tidigare samarbeten vi har haft tillsammans med andra artister och kompositörer

WINDS OF FOLD

På uppdrag av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse framförde kören 2022  ett specialkomponerat verk av Jonas S Bohlin.  tillsammans med koreografen Stevenson och dansare för att inviga en av stiftelsen beställd skulptur av konstnären Shinibare. Skulpturen står idag i Prinsessan Estelles kulturpark på Djurgården.

Projektet filmades och finns att se på SVT Play här

LASST DAS WORT STEHN

Kompositören Peter Lindroth ett beställningsverk av Judiska Församlingens i Stockholm och Kulturrådets¨Lasst das Wort stehn¨ 
Verket, skrivet för kör, kammarensemble och vokalgrupp, är baserat på den tysk-judiske poeten Karl Wolfskehls dikter och uruppfördes i nov 2019 i Judiska församlingen i Stockholm.


FInns att se här på YouTube

GHOST

Kören medverkade 2015 på rockgruppen Ghosts album Meliora